NL
Search

Ons Magazine

Ons verhaal

Digital detox: geweldig en waar

Op het gebied van detox weten we bijna alles. Dat het goed is voor lichaam en geest bijvoorbeeld. Geen wonder dat we er zo dol op zijn. Maar wat dacht je van een digital detox? Klinkt absurd. Bijna onmogelijk niet waar? Immers, waar moet je beginnen? 

Voordat ik verder ga, laat ik even snel mijn digitale gewoonten beschrijven: vóór 06.30 ben ik normaal gesproken niet online te vinden. Onderweg naar mijn werk besteed ik ongeveer anderhalf uur aan sociale media. Tijdens mijn pauze -rond 10.00uur- check ik alle tweets. Mocht ik tijdens de lunch een fotogenieke salade nuttigen, post ik hem meteen op instagram. Tijdens mijn theepauze lees ik mijn e-mails, en tijdens de terugtocht naar huis struin ik alle nieuwssites af. Wanneer ik eindelijk thuis ben breng ik ongeveer drie uur online door. Ben ik dan een digital junkie?


Een digital detox houdt in dat ik mezelf losruk van het internet en dat ik niet langer mijn dagen doorbreng op Facebook. Maar, moet ik mezelf ook ontdoen van mijn slimme stappenteller? Of de digitale vork die mij vertelt hoe snel ik eet? Ik heb deze dingen nodig!

Lees een papieren boek, in plaats van een digitale op je tablet. Natuurlijk, waarom niet? Hoe zet je zo’n ding ook weer aan? 

Het nemen van een digitale pauze lijkt vandaag de dag vrijwel onmogelijk. Het voelt alsof je afgesloten bent van de wereld. Ironisch genoeg begint een digitale detox met het downloaden van een paar apps om alle sociale media meldingen uit te schakelen.

Het kunnen ook kleine dingen zijn. Bijvoorbeeld: koop een wekker zodat je de telefoon niet nodig hebt. 


Hoe langer je wegblijft van de digitale wereld, hoe sneller je doorhebt dat het best leuk is om mensen in het echt te ontmoeten. Het leven real life ervaren, om het zo maar te zeggen.    

Het idee staat me wel aan. Misschien ga ik het zelfs eens proberen...

#detox

#body

#mind

#digital


What'snew

Ons online magazine